Luftegård til hunden din

Hunder trenger å luftes og du skal gå tur med dem tre ganger daglig. Men noen ganger trenger hunden mer luft enn dette, og det er ikke sikkert tiden strekker til. Da er det fint hvis hunden har sin egen luftegård, der den kan være ute mens du gjør andre ting. Du kan fint bygge en luftegård selv, dersom du har plass til den og du tenker litt gjennom hvordan den skal være.

Hvor stor skal luftegården være?

Størrelsen på luftegården må være tilpasset hundens størrelse og aktivitetsnivå. Det sier seg selv at en stor hund trenger en større luftegård enn en liten hun. Aktive hunder trenger mer plass enn mindre aktive hunder. Du kan kjøpe ferdigelementer og til og med ferdige hundegårder, men de passer best hvis du har en flat tomt. Det er som regel bedre å lage luftegården selv, slik at du har mulighet til å gjøre tilpasninger til hunden og tomten din. Sjekk om du fritt kan bygge luftegård eller om du må søke om tillatelse først. Dette avhenger litt av hvor du bor.

Bygg gjerne i en skråning

En luftegård trenger slett ikke å være flat. Det kan faktisk være en fordel om den ligger i en skråning. Da vil vannet renne vekk når det regner, slik at det ikke blir til et gjørmehull. Tenk på at hunden kan grave seg ut, så legg gjerne netting under og dekk den deretter med fin grus eller sand. Hvor høy netting du trenger avhenger av hundens størrelse. Du kan også legge tak over deler eller hele luftegården. Nettingtak er best. Generelt bør hundegården være minst 3×3 meter, men den kan gjerne være større, spesielt til store hunder.

Lag en plantegning først

Det er lurt å tenke gjennom hvordan luftegården skal være før du begynner å bygge den. Sjekk hvilken type netting som finnes og tenk gjennom hvor høy, tett og sterk den skal være. Hvis du bygger hundehus i luftegården, må du huske at hunden kan hoppe opp på taket og deretter hoppe over gjerdet. Derfor kan det hende du må ha høyere netting. Sats på holdbare materialer når du bygger luftegården.

Hundehuset bør plasseres på et høyt sted der hunden har oversikt over både luftegården og omgivelsene. Inne i hundehuset bør det være lunt og vanntett, og hunden bør ha noe å ligge på. Du kan legge ulltepper på gulvet eller sette inn en hundeseng. Hvis hunden skal være ute om vinteren, trenger den kanskje et oppvarmet hundehus, eller i hvert fall et hus med to rom, der det indre rommet er skjermet mot vær og vind. Du kan også bygge luftegården ved en garasje eller ved huset, med en hundedør inn til et oppvarmet rom.