Skal du skaffe deg en hund?

Å skaffe seg en hund er et stort valg, og derfor er det viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du skaffer deg en. Det er noen grunnleggende ting du trenger å vite, som for eksempel om du har tid, hvilken rase du skal ha, tispe eller hannhund, og mer generelle ting som hva den trenger.

Har du tid?

Noe av det viktigste å spørre seg selv når det kommer til å skaffe seg en hund er å spørre seg selv om man har tid. Du må tenke over om du har tid og anledning til å gi hunden nok oppmerksomhet og omsorg. Du må også tenke på at du ikke kan la hunden være alene i mange timer. Forskning har vist at voksne hunder kan læres opp til å være alene hjemme 6-8 timer om dagen. Resten av dagen burde hunden få være med resten av familien fordi at det er viktig at hunden får tilstrekkelig med aktivitet og oppmerksomhet. Hvis du har bestemt deg for å lære opp hunden til å være hjemme alene, er det lurt å starte i det små, som f.eks. 5-30 min for så å legge på.

Hvilken rase?

Et annet viktig element når du skal skaffe deg en hund er å ta stilling til hund du har tenkt å kjøpe. Skal det være en blandingshund eller kanskje en renraset? Valp eller omplasseringshund? Det gjelder å finne en som passer godt for deg. Velger du feil kan det gi både mye frustrasjon for hunden og eieren, men når du finner en som passer vil forholdet bli fantastisk.

Tispe eller hannhund?

Hanner og tisper er forskjellige på mange måter, i hvert fall når det kommer til vekt og størrelse. Hanner er livligere høyere opp i alder de kommer, mens tisper er ofte roligere når der er eldre. Hanner har lettere for å bli mer aggressive som kan føre til at de ødelegger møbler og pynt som for eksempel tapet. Ender du opp med å få en ødelagt tapet kan du sjekke ut https://www.familietapeter.no/. Bortsett fra det er så er hannen tyngere og sterkere enn tispa, men gir du god nok oppdragelse så skal ikke det ha så mye å si. En tispe derimot kan være lettere å ha seg med å gjøre, men du vil alltid få litt ekstra jobb under løpetid. Kort fortalt så burde du regne med at hunnen har en løpetid på omtrent tre uker. Og dette gjentas hver 6.-8. måned.

Generelle ting

Generelle ting som utstyr er lurt å ha om du skal ha hund. Alle hunder har behov for jevnlig stell og tilsyn av pels, poter, klør, øyne, munn og ører. Derfor er det viktig å skaffe seg hundepleie-produkter. Du trenger også hundefôr, leketøy, mat- og vannskåler og en hundeseng. Du må derfor være nødt til å være forberedt på at det vil bli en stor del kostnader når det kommer til hund. Dette er derfor ikke noe man tenker lett på om man skaffer seg en hund.