Gode familiehunder

 

Mange har en tendens til å tro at det kun er spesifikke hunderaser som gjør seg som familiehunder, men dette er slett ikke sant. Det er selvsagt viktig hva slags temperament den aktuelle hunden har, men hva som er mye viktigere enn rase er hva slags trening og oppfølging hunden får når den er ung.

Mange velger raser som for eksempel Golden Man playing with his dogRetriever eller Labrador som familiehunder, og det er det selvsagt ingenting i veien for. Det mange glemmer å tenke på når de skaffer seg hund, er dog hva rasen i utgangspunktet ble avlet for. For eksempel vil en jakthund ofte ha sterkt jaktinstinkt, noe som ikke nødvendigvis er det enkleste å trene bort. I visse tilfeller kan dette også være vanskelig å kombinere med andre kjæledyr, men trener man hunden tidlig og godt nok kan man unngå problemer.

 

En feil mange gjør er at de skaffer seg en hund med for høyt aktivitetsnivå i forhold til hva de selv klarer å følge opp. Dette gjelder spesielt for gjeterhunder, som i tillegg til det høye Dog as member of familyaktivitetsnivået også har et gjeterinstinkt som kan være problematisk. Ett problem som kan oppstå når man ikke følger opp hunden i forhold til aktivitetsnivå og mental stimulans er at man kan få aggresjonsutfall. Dette kan gi seg uttrykk i aggresjon mot mennesker eller dyr, og er selvsagt spesielt problematisk i familier med små barn.

Det beste man kan gjøre er å starte med trening og sosialisering av hunden så tidlig som mulig. Man kan begynne forsiktig, ved å introdusere valpen til få mennesker av gangen slik at man ikke overvelder den. I tillegg finnes det flotte valpekurs som er veldig nyttige, spesielt dersom man er helt nye som hundeiere. Her får man muligheten til å sosialisere valpen med andre valper, og ofte også eldre hunder. I tillegg til ren dressur får man situasjonstrening som er viktig for å få en glad og godt tilpasset hund. Har man barn er det også mulighet for å inkludere barna i denne treningen, noe som kan være minst like viktig som å dressere valpen – og bestiller man litt leker på nett, kan dette bli en riktig så morsom opplevelse for både barna og hunden.